Sterke daling aantal verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar opnieuw sterk gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kwamen er 640 mensen om in het verkeer, tegen 720 in 2009. Dat is een daling van elf procent.

Het grootste deel van de afname komt voor rekening van mensen jonger dan 40, fietsers en inzittenden van auto's, zo blijkt uit cijfers die de politie verzamelt. Onder automobilisten valt nog wel het grootste aantal verkeersdoden. Vorig jaar kwamen 246 auto-inzittenden om het leven.

Voetgangers

De enige weggebruikers met een stijging van het aantal doden waren voetgangers. In 2010 kwamen 72 wandelaars om in het verkeer, van wie het merendeel ouder dan 50 jaar.

Twintigers vormen nog altijd de grootste risicogroep in het verkeer. Onder twintigers vielen vorig jaar 114 verkeersdoden. Dat is 20 minder dan een jaar eerder.

In 2003 en de jaren ervoor waren er jaarlijks meer dan duizend doden in het verkeer in Nederland. Het kabinet wil het aantal verkeersdoden terugbrengen naar maximaal 500 in het jaar 2020.

Twijel aan cijfers

Het instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek S.W.O.V. en Veilig Verkeer Nederland (VVN) twijfelen aan de cijfers over het aantal verkeersdoden. De organisaties zeggen dat er aanwijzingen zijn dat de politie ongevallen minder nauwkeurig registreert dan voorheen.

De S.W.O.V. vindt dat de cijfers geanalyseerd moeten worden en pleit voor een betere registratie van verkeersongevallen door de politie.

VVN sluit zich daarbij aan. Die organisatie is ook bezorgd over de grote stijging van het aantal voetgangers dat overlijdt in het verkeer.

Bron: NOS Nieuws

autoschade

Op April 19, 2011