Artikel afbeelding

Het huren van een auto: wat is belangrijk?

Een auto huren voor een reis, of misschien voor tijdelijk vervoer in Nederland; er zijn vele redenen waarom je een auto zou huren. Maar toch is het misschien niet iets wat je dagelijks doet. Er zijn bij het huren van een auto een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Juiste auto kiezen

Het is belangrijk om de juiste auto te kiezen. Autoverhuurders verhuren vaak auto’s in verschillende klassen, gebaseerd op de grootte en/of uitvoering van de auto. Een kleine peronenauto is natuurlijk een stuk goedkoper dan een grote stationwagen, maar natuurlijk lever je wel in op bagageruimte en comfort achterin. Zorg dat de auto past bij het doel waarvoor je de auto huurt, het aantal personen dat je vervoert, en de opties waar je gebruik van wilt maken. Ben je cruise-control gewend of heb je graag stoelverwarming? Dit zit niet in elke auto en maakt de autohuur waarschijnlijk duurder, dus houd daar rekening mee. Kijk ook naar de transmissie. Kies bijvoorbeeld een automaat wanneer je voor lange perioden achtereen moet rijden, of een handgeschakelde auto wanneer je kosten wilt besparen. Ook kun je vaak kiezen tussen benzine- en dieselauto’s.

Daarnaast kan een grotere auto soms zelfs voordeliger zijn. Huur je een auto in het buitenland, en ga je rijden door bergachtig gebied? Huur dan een auto met een krachtigere motor. In de bergen rijd zo’n auto namelijk zuiniger dan een auto met een kleinere motor. Zo verbruik je minder brandstof, en is je reis ook nog eens comfortabeler.

Kosten

Het overkomt velen: je denkt dat je de beste deal hebt gevonden, maar aan het einde van de reis zijn de kosten van de huurauto toch een stuk hoger dan verwacht. Zorg dat je verborgen kosten voorkomt door altijd het huurcontract door te lezen en op onderstaande onderwerpen te letten.

Eigen Risico

Kijk bijvoorbeeld naar het Eigen Risico. Dit bedrag wordt verrekend wanneer je schade maakt aan de auto, of wanneer de auto gestolen wordt. Wanneer je van tevoren bewust bent van de hoogte van het Eigen Risico, kom je in het geval van schade niet voor verrassingen te staan. Bij sommige autoverhuurders is het zelfs mogelijk om het Eigen Risico te verlagen of af te kopen, wanneer je het bedrag te hoog vindt.

Extra’s en toeslagen

Huur je een auto met extra’s? Bijvoorbeeld een tweede bestuurder, huur vanaf de luchthaven, of misschien een one-way waarbij je de auto op een andere plaats inlevert dan waar je hem ophaalt? Dan komen er toeslagen bovenop de huurprijs. Deze toeslagen kunnen meevallen, maar kunnen ook duurder zijn dan de autohuur zelf. Zorg dus dat je weet wat je betaalt voor alle extra’s. Bij sommige verhuurders kun je ook een auto met all-in prijzen huren. Zo kun je bepalen wat je precies per dag zal betalen en weet je zeker dat je voor de juiste autoverhuurder kiest.

Kilometerpakket

Bepaal voor het starten van de reis hoeveel kilometers je gaat rijden. Zorg ook dat je daarbij extra kilometers rekent, zodat je niet vastzit aan een te gelimiteerd aantal kilometers. Zoek dan uit welk kilometerpakket het goedkoopste is voor jouw reiswensen. Houd daarbij rekening met kosten voor extra kilometers. Wil je zoveel reizen als je maar wilt? Kies dan voor ongelimiteerde kilometers.

Verdere tips om kosten te besparen:

  • Huur niet op het vliegveld, maar bij een verhuurder iets verderop;
  • Huur de auto pas wanneer je hem echt nodig hebt;
  • Check de tankregeling en bepaal of deze gunstig is voor jou;
  • Laat een tweede bestuurder thuis alvast op het huurcontract zetten;
  • Huur ruim van tevoren;
  • Gebruik je eigen navigatiesysteem of kinderzitje zodat je deze niet hoeft te huren. Dit kan natuurlijk wel!

Boetes

Wanneer je een boete krijgt terwijl je in een huurauto rijdt, zal je deze van de autoverhuurder thuis gestuurd krijgen. Wees altijd bewust van de verkeersregels van het land waar je gaat rijden en houd je hieraan om boetes te voorkomen. De verkeersregels kunnen per land verschillen.

En let niet alleen op de maximumsnelheden: zorg bijvoorbeeld ook dat je handsfree belt, nuchter bent, correct parkeert en kinderen op een goede manier vervoert. Kortom, rijd veilig. Niet alleen om kosten te besparen, maar natuurlijk ook voor de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers.

Check de voorwaarden

Aan het huren van een auto zijn verplichte voorwaarden verbonden. Wees hiervan op de hoogte zodat je zeker weet of je wel een auto mag huren. De belangrijkste voorwaarden hebben te maken met minimum- en maximumleeftijd, het rijbewijs en de borg.

De minimumleeftijd voor het huren van een auto verschilt per land en verhuurbedrijf. Bekijk dus van tevoren of je oud genoeg bent om een auto te mogen huren bij het verhuurbedrijf in het land van jouw keuze. Ben je te jong? Bij sommige verhuurbedrijf kun je voor een meerprijs de minimumleeftijd verlagen. Houd daarnaast ook rekening met een maximumleeftijd voor het huren van een auto.

Zorg dat je in bezit bent van een geldig rijbewijs, en check hoe lang je hiervan in bezit moet zijn wanneer je een auto wilt huren. Net als de leeftijd, verschilt dit per autoverhuurder en land.

Een laatste vereiste is vaak dat je over een creditcard moet beschikken. Deze creditcard moet op de naam van de hoofdbestuurder staan. Bekijk ook of je saldo toereikend is voor de borg. Deze wordt geblokkeerd op je creditcard. Houd hier rekening mee wanneer je je creditcard ook voor andere uitgaven gebruikt.

Op July 23, 2018